Over recruitment

“Wat doet een Recruiter nou eigenlijk?”

Wat doet een Recruiter nou eigenlijk? Tegenwoordig zijn recruitment vacatures niet meer weg te denken uit je LinkedIn-timeline, maar wat houdt het vak recruitment precies in? En, past het misschien bij jou? Als Recruiter ben je expert op het gebied van werving en selectie. Je verbindt mensen en banen aan elkaar. Weten waarom dat zo betekenisvol is? Lees vooral verder!

De betekenis

Een Recruiter wordt gedefinieerd als ‘een specialist die alles omtrent recruitment uitvoert binnen een bedrijf (corporate) of extern vanuit een bureau’. De term stamt uit het Engels, maar is in Nederland inmiddels dusdanig ingeburgerd dat men het vaker gebruikt dan de originele Nederlandse term: Rekuteerder.

Als Recruiter ben je simpel gezegd hoofdverantwoordelijke voor het werven van personeel. Het doel is om zo snel en goed mogelijk openstaande vacatures te vervullen. Uiteraard is het daarom belangrijk om rekening te houden met de functie-eisen, zodat je de geschikte kandidaat voor een positie vindt.

De werkzaamheden van een Recruiter

Het takenpakket van een Recruiter is breed. Uiteraard is het takenpakket per organisatie verschillend. Als Corporate Recruiter ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het werven van personeel binnen de organisatie waar je vast werkt. Een Recruiter die bij een externe agency werkt, werft personeel voor diverse klanten, bedrijven en/-of projecten. Daarnaast kun je uiteraard binnen diverse branches actief zijn, zoals techniek, zorg of onderwijs.

Je werkt nauw samen met HR-medewerkers, managers, projectleiders en andere belangrijke spelers die meer weten over de rol die vervuld moet worden. Het vinden van een goede match is namelijk zo makkelijk nog niet. Hoewel het de bedoeling is om de de openstaande vacature(s) zo snel en goed mogelijk te vervullen, probeer je óók juist met de kandidaat mee te denken. Hem of haar de beste uitdaging geven is net zo belangrijk.

Andere taken die tot jouw pakket kunnen behoren zijn:

  • Opstellen van een functieprofiel en vacature;
  • Zoeken, benaderen en kwalificeren van kandidaten;
  • Netwerk onderhouden;
  • Administrative taken;
  •  Kandidaten begeleiden tijdens sollicitatieproces.

Welke competenties moet je hebben als Recruiter

Het spreekt voor zich dat goede communicatieve skills en overtuigingskracht belangrijk zijn binnen dit vak. Daarnaast zijn kennis van de (arbeids)markt, een commerciële instelling en een vriendelijke/proactieve houding essentieel. Een super veelzijdige baan dus, waarbij je echt iets voor een ander kunt betekenen. Interessant? Misschien heb jij je droombaan dan bij deze gevonden!

Lijkt het jou tof om mensen aan hun droombaan te helpen? Wil je meer weten over hoe een recruitment traineeship of de functie van Junior Recruiter eruitziet? Check onze vacaturepagina!