Over recruitment

Waarom Recruiter worden?

We komen allemaal op het punt dat je studie voorbij is en dat je denkt: En nu? Er zijn honderden mogelijkheden en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn steeds meer mensen die na het afstuderen als Recruiter aan de slag gaan en dat is zo gek nog niet. De rol van een Recruiter wordt in de huidige arbeidsmarkt namelijk steeds belangrijker, gezien de toenemende vraag naar enthousiast en gedreven personeel. Overweeg jij ook een carrière als Recruiter of twijfel je of het vak bij jou past? In deze blog lichten wij toe waarom je Recruiter wil worden!

Je maakt ECHT impact

Het imago van een Recruitment Consultant is niet altijd even positief. Uitspraken als, ‘’ze zijn alleen maar uit op geld’’, ‘’ze zijn niet te vertrouwen’’ en ‘’ze zetten je alleen maar onder druk’’ komen vaak voor als men het over Recruiters heeft. En eerlijk is eerlijk, als je je werk niet goed doet, dan heeft dat ook een negatieve impact op de kandidaat en op je eigen imago. Het is dan ook belangrijk dat je goed research doet naar het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat als Recruiter, voordat je er gaat werken. Het kan namelijk ook anders, want als je het goed doet heeft dat een positieve impact op alle partijen.

De klant schakelt jou natuurlijk in om te helpen met het oplossen van een probleem, namelijk het opvullen van hun openstaande vacature. Soms hebben ze zelf niet de tijd of de skills in huis om hier actief mee aan de slag te gaan. Medewerkers zijn het hart van een organisatie en het vinden van goed personeel is dan ook een serieuze must. Als jij een goeie werknemer vindt en hij of zij bij de klant aan de slag gaat, heb je direct impact op de groei en het succes van een bedrijf.

Maar niet alleen heb je veel impact op de organisatie waarvoor je aan de slag gaat .Ook het leven van de kandidaat die je plaatst bij je klant verandert door jouw werk. Werk is een onwijs belangrijk onderdeel van iemands leven, vooral als je ergens fulltime aan de slag gaat. Jij helpt iemand op dit vlak een stap vooruit en draagt op een directe manier bij aan iemands werkgeluk. Dankzij jou gaat iemand aan de slag bij een organisatie die beter bij ze past, waar ze meer gaan verdienen of waarvoor ze minder lang hoeven te reizen.

Zodra jij de match tussen een kandidaat en een klant hebt gevonden geeft dat natuurlijk een goed gevoel. De klant is blij met een nieuwe werknemer, de kandidaat is blij met een nieuwe baan en jij bent geslaagd in de opdracht. Ook verdien je aan het maken van zo’n match vaak een mooie commissie, dus win-win-win!

Veel diversiteit in je werk

Dat een Recruiter de hele dag fanatiek aan het bellen is, is een misvating. Natuurlijk is bellen een groot onderdeel van je werk. Je staat nou eenmaal veel met mensen in contact, maar je werk als Recruitment Consultant is juist heel divers. Naast gespreken voeren met klanten en talenten om erachter te komen waar de beste match zit, behoren de volgende taken ook tot jouw pakket:

– Je schrijft vacatureteksten en functieprofielen die aansluiten op de doelgroep;

– Je bent een groot deel van de tijd bezig met het sourcen (zoeken) van kandidaten. Hier lees je meer;

– Je onderhoud je netwerk via platformen als LinkedIn;

– Kandidaten gevonden? Dan ga je deze screenen en maak je de juiste matches;

– Diverse administratieve taakjes, zoals het bijhouden van de database;

– Soms doe je ook klantbezoeken. Niet alleen is dit leuk en leerzaam, maar ook kan het je helpen in het vinden van de juiste kandidaat. Je leert zo meer over het bedrijf, het team en de openstaande vacature te weten komt!

Kortom, er komt heel veel meer bij kijken dan je denkt en dat maakt het werk ook leuk!

Je bouwt indirect aan je eigen toekomst

Hoewel jouw baan inhoudt dat je een kandidaat helpt aan een nieuwe baan en adviseert over zijn of haar loopbaan, werk je indirect ook aan je eigen toekomst. Je staat tijdens je carrière als Recruiter met veel bedrijven in contact en werkt dagelijks aan je (online) netwerk. Dit kan in de toekomst altijd voordelig zijn en kan jou helpen met het uitstippelen van je eigen loopbaan. Ook heb je veel aan de skills die je leert tijdens het recruiten. Je bouwt aan je communicatieve vaardigheden, je onderhandeltechniek en je mensenkennis. Hier heb je de rest van je leven in verschillende situaties plezier van.

Ook is het een fijne bijkomstigheid dat je als recruiter over het algemeen goed verdient. Wat je precies verdient verschilt natuurlijk per werkgever. Ook de commissiestructuur kan verschillen, maar hard work pays off binnen dit vak.

Klinkt werken als Recruiter voor jou interessant? Neem dan een kijkje tussen onze recruitment vacatures. Je kunt je aanmelden voor ons Recruitment Traineeship of direct solliciteren als Junior IT Recruiter. Romy vertelt je graag persoonlijk meer over de vacatures.