Over recruitment

Hoe maak je een CV?

Wist je dat een recruiter gemiddeld 4 seconden naar een CV kijkt? Reden genoeg dus om er voor te zorgen dat die van jou er piekfijn uit ziet. Maar, hoe maak je een CV dat professioneel oogt en compleet is? In deze blog geven wij je alle handvaten. Met onze tip’s, do’s and don’ts maak je een CV dat opvalt, zodat jij binnen no-time die droombaan scoort!

CV Opmaak: Zo doe je dat!

Het eerste dat opvalt aan jouw CV is de opmaak. Hoe maak je een CV dat er strak uitziet en opvalt? Het is in eerste instantie belangrijk dat de opmaak duidelijk en overzichtelijk is, zodat een Recruiter of potentiële werkgever gemakkelijk de informatie kan vinden die hij of zij zoekt. Je kunt binnen programma’s als Word of Canva zelf je CV opmaak ontwerpen, maar ook staan er op internet tientallen templates en voorbeelden die je kunt invullen. Kies hierbij een lettertype dat duidelijk en goed leesbaar is. Gebruik van bullet points zorgt voor overzicht en wordt daarom ook altijd gewaardeerd.

Klaar? Als het even kan, is het ideaal als alles op 1 pagina past. Sla je bestand vervolgens op in PDF vorm. Zo voorkom je dat er regels of vakken verspringen en dat je hele opmaak weer veranderd is.

Wat moet er in een CV?

Nu je weet hoe een gelikt CV eruit ziet staat de volgende vraag centraal: Wat moet er in een CV? Hoewel het gaat om je werkervaring en de opleiding(en) die je hebt afgerond of volgt, voorzie je je CV eerst van de nodige demografische gegevens. Vermeld hierbij in ieder geval je naam, woonplaats en contactgegevens. Je kunt eventueel ook nog URL’s naar je social media kanalen of LinkedIn toevoegen. Als je een foto op je CV wilt, kies dan een nette portret foto in kleur en plaats deze ergens klein aan de zijkant. Tot slot kun je een korte profielschets op je Curriculum Vitae zetten, waarin je jezelf omschrijft. Je kunt hier kort en bondig iets kwijt over jou als persoon, wat je drijfveren zijn of wat je bijvoorbeeld op lange termijn hoopt te bereiken.

Dan komen we bij de kernantwoord op de vraag: Wat moet er in een CV? Namelijk je werkervaring en studieachtergrond. Zet je werkervaring bovenaan, waarbij je van nieuw naar oud je werkgevers opsomt. Vermeld hierbij de functie, standplaats en de periode dat je bij een werkgever aan de slag bent geweest. Tot slot beschrijf je duidelijk wat jouw taken waren binnen de functie en eventueel welke vaardigheden je hierdoor hebt opgedaan. Probeer dit te omschrijven in maximaal 2 tot 3 regels.

Ook stages en vrijwilligerswerk mogen onder werkervaring, maar je kunt er ook voor kiezen dit in aparte categorieën te beschrijven. Ook je opleidingen som je op van nieuw naar oud. Deze zijn vanaf de middelbare school relevant om te vermelden. Noteer hier ook weer de opleiding, de school of universiteit, de plaats en periode dat je hier gestudeerd hebt. Vervolgens kun je de richting, specialisatie of je minor beschrijven. Noem bijzondere resultaten of nevenactiviteiten ook vooral op. Heb je bijvoorbeeld in een commissie gezeten, bijles gegeven, ben je cum laude afgestudeerd of heb je een prijs gewonnen voor je scriptie? Dan zegt dat veel over jouw inzet.

Do’s and don’t voor een CV

De belangrijkste tips omtrent opmaak en inhoudelijke kenmerken heb je opgeslagen en je kunt aan de slag. Voor de finishing touch hebben we nog een aantal do’s and dont’s voor je op een rijtje gezet:

Do’s

-Stem jouw Curriculum Vitae af op de vacature: Laat jouw kennis en ervaring die bij de rol aansluit duidelijk naar voren komen en pas eventueel je woordkeuze aan op die van de vacature waar je op reageert;

-Lees je CV goed na op spelfouten. Laat eventueel ook iemand anders eens kijken naar de spelling. Recruiters haken al snel af als er een spel- of typefout in een CV zit;

-Vermeld ook ervaringen die je buiten je opleiding- of werk hebt opgedaan. Misschien heb je een keer een prijs gewonnen, vrijwilligerswerk gedaan of een cursus? Dit kan ook relevant zijn voor een werkgever;

-Zorg ervoor dat er alleen feiten in je CV staan en voorkom subjectieve informatie. Zo kun je je politieke voorkeur of je mening over een voorgaande leidinggevende beter achter wegen laten.

Don’ts

-Gaten in je CV laten zitten: Heb je een keer een half jaar niet gewerkt vanwege een sabbatical of reis, vermeld dit dan ook op je CV;

– Een wazige, informele of zwart-wit foto. Een beeld zegt meer dat 1000 woorden, dus zorg ervoor dat jouw foto representatief is. Zo kun je de kiekjes die je vorig weekend in de kroeg hebt gemaakt beter voor je Instagram gebruiken;

– Té uitgebreide teksten. Zorg ervoor dat er een duidelijk en reëel beeld van je geschetst wordt, maar dat er ook nog een en ander toe te lichten valt in een kennismakingsgesprek.

-Irrelevante informatie op je CV zetten. Heb je tijdens je studententijd wel 10 verschillende bijbaantjes gehad? Dan hoef je deze niet allemaal te benoemen. Kies per positie wat passend is om te vermelden en wat niet.

Resume(CV-builder)
Canva (Design tool en templates voor je CV)
Vizualize Me(CV builder)

Als het goed is hebben we de vraag: ‘’Hoe maak je een CV?’’ nu voor je beantwoord. Zeker weten dat jouw Curriculum Vitae compleet is en er tip-top uitziet? Stuur hem in via onderstaande button en wij checken hem voor je!