Over recruitment

Goedbetaalde Studentenbaan: werken en studeren

Als student heb je een roerig leven. Je besteedt veel uren aan je studie, maar ook alle stapavonden, etentjes, stedentrips en hobby’s moeten betaald worden. Het in balans houden van je studie, privé- en werkleven is voor velen een grote uitdaging. Een goedbetaalde studentenbaan met flexibele werktijden is dan ook een must. Wij geven je wat tips over hoe je werken en studeren kunt combineren!

Generatie: altijd druk

Het studentenleven wordt door velen omschreven als de ‘’mooiste tijd van je leven’’. Je zit nog nergens aan vast, hoeft nog niet te dealen met volwassen verantwoordelijkheden en kunt gaan en staan waar je wilt. Deels is dit een denkfout. Het studentenleven is namelijk vaak ook de broedplaats van een burn-out. Het balanceren van werk, studie en het onderhouden van een sociaal leven is namelijk zo makkelijk nog niet. Daarnaast zijn studentenwoningen moeilijk te vinden en te betalen en blijkt uit onderzoek dat veel studenten aangeven dat ze een hoge studiedruk ervaren die slecht te combineren is met een (bij)baan.

De eerste en misschien wel belangrijkste tip die we meegeven als het gaat om het combineren van je werk en je studie is dan ook: Leer om ‘’nee’’ te zeggen. Probeer realistisch te zijn in het maken van een planning en stel prioriteiten. Je kunt nou eenmaal niet alles en moet hierin soms keuzes maken. De ene keer kies je voor meer ontspanning en andere keer voor een avondje studie.

Money, money, money: behoud het overzicht

Het maken van een tijdsplanning is één, maar het is daarnaast ook goed en belangrijk om overzicht te creëren in de kosten die je maandelijks maakt. Zo weet je ook hoeveel je ongeveer moet verdienen om jezelf te onderhouden en kun je bepalen hoe je balans houdt tussen studeren, een studentenbaan en natuurlijk relaxen. Soms kan het ook een goeie eyeopener te zijn om bij te houden waar je geld nou naartoe gaat.

Verder is het in kaart brengen van je maandelijkse kosten ook iets wat je rust kan geven. Je kunt dit soms via je bank app doen, maar apps als Money Lover, Buddy en Roov kunnen je ook helpen met het verkrijgen van extra inzicht. Als je hier elke maand twee uurtjes aan besteed, kom je al ver.

Checklist: dit maakt een bijbaan geschikt

Het spreekt misschien voor zich, maar zoek een bijbaan die je leuk vindt en waar je voldoende uitdaging uithaalt. Als je met tegenzin naar je werk gaat verlies je energie en levert het je alleen maar meer stress op. Het is dan ook verstandig om een bijbaan te vinden die aansluit op jouw studie, want hoe ideaal is het wanneer je leert tijdens je werkt? Je doet alvast ervaring op, bouwt aan je netwerk en natuurlijk aan je CV. Ook kunnen je collega’s dan eventueel helpen met zaken waar je in je studie tegenaan loopt. Zo ga je efficiënt met je tijd om en wordt het een win-win situatie. Het is misschien ‘’gemakkelijker’’ om je CV af te geven bij de supermarkt om de hoek, maar neem je tijd om iets verder te kijken.

Een andere belangrijke factor waar je rekening mee moet houden is de flexibiliteit van je bijbaan. Zoals je naam al zegt het is een ‘bij’ baan en het is dus van belang dat je toekomstige werkgever begrijpt dat je studie op #1 staat. Heb je bijvoorbeeld tentamens? Dan is het fijn als je je werk even op een laag pitje kunt zetten, zodat je voldoende tijd hebt om te leren. Heb je in de vakantie of in het begin van het semester tijd over en wil je extra uren maken? Dan is het ideaal als je jezelf dan wat extra dagen kunt inplannen. Probeer te communiceren met je werkgever en het jezelf niet moeilijker te maken dan nodig.

Goedbetaalde studentenbaan, zo vind je die!

Dit klinkt allemaal leuk, maar hoe vind je nou zo’n goedbetaalde studentenbaan? Als je in kaart hebt gebracht wat je wilt en aan welke eisen jouw studentenbaan moet voldoen, is het tijd om op zoek te gaan. Een goede tip is om eerst je CV eens onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat deze er netjes uit ziet en up-to-date is. Als je dan een leuke vacature ziet, kun je gelijk solliciteren.

Je kunt je zoektocht natuurlijk online beginnen via diverse job boards, zoals Indeed en Join. Heb je al een LinkedIn-profiel? Maak er dan eentje aan om je netwerk te vergroten. Tip (!) Je kunt via LinkedIn ook vacatures zoeken bij jou in de regio. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je bij een uitzendbureau in te schrijven, zodat zij je kunnen helpen met je zoektocht naar een leuke klus.

Last but not least.. praat over je zoektocht met je klasgenoten, vrienden en familie. Via-via kom je zo soms tot de leukste tips en krijg je misschien zelfs de kans om eens bij een bedrijf op gesprek te gaan die (nog) geen vacature uit heeft staan.

Ben je momenteel op zoek naar een leerzame, flexibele bijbaan in de omgeving van Hoorn? Wij bieden bij NGage Recruitment twee goedbetaalde studentenbanen aan die interessant voor je kunnen zijn. Neem even een kijkje via onderstaande buttons of neem hier contact op met Romy.